Bramborový koláč s rozmarýnem
Fotogalerie:

Bramborový koláč s rozmarýnem

Tereza Mrowiecová
Tereza Mrowiecová
Karviná 4

Bramborový koláč s chutí rozmarýnu a česneku podáváme k nejrůznějším masům, ale i samostatně s čerstvou zeleninou.

Tereza Mrowiecová, Karviná

Ingredience

  • 100 g strouhaný sýr
  • 1 lžíce sekaná pažitka
  • 1 cibule
  • 50 g slanina
  • 400 g brambory
  • 5 ks vejce
  • 200 ml zakysaná smetana
  • 5 stroužků česnek
  • sůl a pepř
  • rozmarýn
  • Těsto :
  • 200 g hladká mouka
  • 125 g Máslo
  • 700 g brambory

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Těsto: Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Potom je scedíme a prolisujeme. Přidáme mouku, změklé máslo a vypracujeme středně tuhé těsto.
  2.  Náplň: Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na oleji orestujeme za stálého míchání cibuli, slaninu a  brambory. Směs necháme vychladnout a pak ji smícháme se zakysanou smetanou ,vejci a prolisovaným česnekem. Podle potřeby ochutíme solí, pepřem a rozmarýnem.
  3. Sýr nastrouháme a promícháme s nasekanou pažitkou. Pečící formu vytřeme tukem a vysypeme strouhankou, rukama do ní napěchujeme těsto a vložíme náplň. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 50minut.  Ke konci pečení posypeme sýrem a pažitkou. Koláč podáváme jako přílohu k masům nebo ho konzumujeme samostatně.  
Tisknout