Bramborový koláč s chutí rozmarýnu a česneku podáváme k nejrůznějším masům, ale i samostatně s čerstvou zeleninou.
Tereza Mrowiecová, Karviná
Ingredience
- 100 g strouhaný sýr
- 1 lžíce sekaná pažitka
- 1 cibule
- 50 g slanina
- 400 g brambory
- 5 ks vejce
- 200 ml zakysaná smetana
- 5 stroužků česnek
- sůl a pepř
- rozmarýn
- Těsto :
- 200 g hladká mouka
- 125 g Máslo
- 700 g brambory
Doba přípravy
Počet porcí
6
Orientační cena
70 Kč
Postup přípravy
-
Těsto: Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Potom je scedíme a prolisujeme. Přidáme mouku, změklé máslo a vypracujeme středně tuhé těsto.
-
Náplň: Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na oleji orestujeme za stálého míchání cibuli, slaninu a brambory. Směs necháme vychladnout a pak ji smícháme se zakysanou smetanou ,vejci a prolisovaným česnekem. Podle potřeby ochutíme solí, pepřem a rozmarýnem.
-
Sýr nastrouháme a promícháme s nasekanou pažitkou. Pečící formu vytřeme tukem a vysypeme strouhankou, rukama do ní napěchujeme těsto a vložíme náplň. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 50minut. Ke konci pečení posypeme sýrem a pažitkou. Koláč podáváme jako přílohu k masům nebo ho konzumujeme samostatně.