Máme rádi čerstvé, ještě teplé pečivo, proto je ráda a často peču.
Lucie Luxová, Praha
Ingredience
- 200 g mouka polohrubá
- 200 g mouka špaldová
- 100 g mouka žitná
- 1 lžíce cukr krupice
- 1 balení droždí instantní
- 2 lžičky sůl
- 2 hrsti vločky ovesné
- 3 lžíce olej olivový
- 250 ml voda vlažná
- na potření vejce
- 1 lžička sezam
- 1 lžíce na posypání sůl hrubá mořská
Doba přípravy
Počet porcí
16
Orientační cena
50 Kč
Postup přípravy
-
Mouky smícháme dohromady. Do vlažné vody přidáme cukr, trochu mouky a droždí. Rozmícháme a necháme 3–5 minut odstát.
-
Vmísíme zbytek mouky, sůl, ovesné vločky a olivový olej. Těsto vypracujeme nejlépe ručním elektrickým hnětačem. Nesmí se lepit. Popřípadě ručně zapracujeme ještě trochu mouky. Necháme těsto hodinu v teple kynout.
-
Pak je rozdělíme na dvě části. Z každé vyválíme placku ve tvaru kruhu a tu rozdělíme na 8 trojúhelníků, které balíme do rohlíčků.
-
Špičky potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se rohlík při pečení nerozmotal. Poskládáme rohlíky na plech a nakonec je ještě na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky a hrubou solí a necháme přibližně 15 minut kynout.
-
Pečeme v horkovzdušné troubě na 180 °C asi 10–15 minut.