Bez polévek se naše víkendové obědy prostě neobejdou.
Lenka Moudrá, Třebíč
Ingredience
- 500 g brokolice
- 1 cibule
- 1 lžíce olej
- 1 menší řapíkatý celer
- 1 l voda
- 1 lžička sůl
- 1 lžíce máslo
- 10 g hladká mouka
- 1 smetana na vaření 12%
- trocha pepře
- 1 rohlík
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brokolici omyjeme a nakrájíme na kousky. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji. Přidáme brokolici a na tenké plátky nasekaný řapíkatý celer.
-
Chvilku společně restujeme a potom zalijeme vodou. Osolíme a vaříme asi 30 minut, až je celer i brokolice měkká.
-
Z másla a mouky si připravíme řídkou jíšku a nalijeme ji do polévky. Rozmixujeme. Uvedeme zpět k varu a polévku zahustíme smetanou. Necháme projít varem a dochutíme pepřem.
-
Rohlík pokrájíme a na pánvi nasucho opečeme. Před podáváním nasypeme na polévku.
Tip redakce
Do hotové horké polévky můžeš vmíchat 1–2 tavené sýry, bude krémovější a výraznější. Pokud máš strouhaný parmazán, posyp každou porci.