Stýskance
Fotogalerie:

Stýskance

Lída Gajdová

Ústí nad Labem

Po mase se ti stýskat nebude.

Lída Gajdová, Ústí nad Labem

Ingredience

  • 1,5 kg brambory
  • 750 g hrubá mouka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • na posypání pracovní plochy polohrubá mouka
  • sídlo na potření
  • tuk na vymazání plechu

Doba přípravy

Počet porcí

24

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. Brambory uvaříme doměkka, necháme částečně vychladnout, oloupeme je a nastrouháme nahrubo. Do mísy k bramborám přisypeme hrubou mouku, rozklepneme vejce, směs osolíme a zpracujeme na bramborové těsto.

  2. Bramborové těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme je do válečků. Každý váleček nakrájíme na dvanáct dílků. Jednotlivé dílky vyválíme na pomoučené pracovní ploše do kulaté placky o průměru asi 12–15 cm. Troubu předehřejeme na 180 °C.

  3. Každou placku potřeme rozpuštěným sádlem a přeložíme na půl směrem do středu. Poté znovu potřeme sádlem a přepůlíme směrem k sobě. Nakonec znovu potřeme a oba konce přeložíme směrem do středu.

  4. Připravené stýskance klademe na tukem vymazaný plech. Ještě jednou je potřeme rozpuštěným sádlem a pečeme v předehřáté troubě asi 30–45 minut. V polovině doby pečení stýskance obrátíme a dopékáme dozlatova.

Pošli recept! 10/2013 (2.9.2013)


Zpět na článek: Stýskance
Tisknout