Bylinkové žemličky
Fotogalerie:

Bylinkové žemličky

Lenka Nádvorníková

Náchod

Lahodná křupavá příloha prakticky k čemukoli. Navíc krásně voní po bylinkách.

Lenka Nádvorníková, Náchod

Ingredience

  • 250 g hladká mouka
  • 180 g polohrubá mouka
  • 1 sušené droždí
  • 1 lžička cukr
  • 1 lžička sůl
  • špetka pepře
  • 1 lžíce jemně sekané bylinky
  • 1 lžíce olej
  • 250 ml voda
  • hladká mouka na vál
  • 1 vejce na potření
  • na posypání sezamové semínko a kmín

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. Smícháme obě mouky, přidáme sušené droždí, cukr, sůl, pepř, jemně sekané bylinky, olej a vlažnou vodu. Z přísad vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  2. Těsto rozválíme na válu posypaném hladkou moukou a tvoříme malé bochánky, které klademe na plechy vyložené pečicím papírem.

  3. Na plechu je ještě necháme chvíli nakynout a pomocí stěrky je téměř přepůlíme. Žemličky potřeme rozšlehaným vejcem a polovinu posypeme sezamem, zbytek kmínem. Pečeme v předehřáté troubě při 190  °C, dokud hezky nezezlátnou.

  4. krok4

Tip redakce

Místo čerstvých bylinek můžeš přidat různé zbytky bylinkových sušených směsí. Pokud použiješ domácí pekárnu, pak si rozhodně ušetříš práci a těsto bude lépe propracované i vykynuté.

Pošli recept! - Speciál - Česká kuchyně (20.8.2012)


Zpět na článek: Bylinkové žemličky
Zpět na článek: Bylinkové žemličky
Tisknout