Zeleninová polévka s fritáty
Fotogalerie:

Zeleninová polévka s fritáty

Karolína Brousková

Plzeň

Trochu pracnější, ale v talíři vypadá úžasně.

Karolína Brousková, Plzeň

Ingredience

  • Ingredience
  • 2 mrkev
  • 2 petržel
  • 1/2 celer
  • 1/2 fenykl
  • 2 cibule
  • 2 bobkový list
  • 5 kuliček nové koření
  • 1 lžička pepř celý
  • dle chuti sůl a pepř
  • čerstvě strouhaný muškátový oříšek
  • 1 svazek pažitka
  • Na fritáty
  • 50 g hladká mouka
  • 10 g máslo
  • 1 vejce
  • 100 ml mléko
  • špetka sůl a pepř

Doba přípravy

Počet porcí

6–8

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. Mrkve, petržel, celer a fenykl očistíme, omyjeme, nakrájíme na větší kousky. Vložíme do většího hrnce, zalijeme 2 l studené vody, přidáme oloupané a na půlky nakrájené cibule, bobkové listy, nové koření a celý pepř. Vše dáme vařit asi na 40 minut. Zeleninový vývar přelijeme přes jemné síto a polévku scedíme, aby nebyla kalná. Vývar dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.

  2. Vařené mrkve a petržele nakrájíme na malé kousky a vložíme je zpět do polévky.

  3. Na nudle rozmícháme mouku, vejce, mléko, osolíme, opepříme a umícháme v hladké těsto, které necháme odležet asi 15 minut.
  4. Teflonovou pánev vymažeme máslem a smažíme slabé palačinky, které hned svineme a na prkénku nakrájíme na tenké nudle. Ještě teplé fritáty vložíme do vývaru a při podávání hojně posypeme pažitkou.

Pošli recept! 3/2012 (6.2.2012)

Tisknout