Mrkvové lívance
Fotogalerie:

Mrkvové lívance

Lucie Bláhová

Praha
Děti milují vydatné večeře a v poslední době si oblíbily ty se spoustou mrkve.
Lucie Bláhová, Praha

Ingredience

  • 500 g mrkev
  • 2 hrnky mléko
  • 2 hrnky mouka hladká
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukr krupice
  • 1 lžička sůl
  • olej na smažení
  • 1 kelímek smetana zakysaná

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme polovinou mléka, které by mělo být vlažné. Zaprášíme hladkou moukou a přikryjeme čistou utěrkou. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. V míse smícháme zbylé vlažné mléko, vejce, mouku a lžičku soli. Do takto vzniklého hustšího těsta zapracujeme hotový kvásek a najemno nastrouhanou mrkev. Vše řádně promícháme. Těsto necháme opět na teplém místě vykynout. Olej rozpálíme na pánvi a smažíme lívance. Zdobíme zakysanou smetanou.
     
    TIP: Usmažené lívance dáme na papírovou utěrku, aby se do ní vsákl přebytečný tuk.
    Lívanečky můžeme z jedné strany obalit ve skořici smíchané s cukrem.

Pošli recept! 3/2009 (11.2.2009)


Zpět na článek: Mrkvové lívance
Tisknout