Je to naše oblíbená krajová specialita.
Blažena Bolková, Horní Tošanovice
Ingredience
- 500 g brambory
- 200 g mouka hladká
- sůl
- 400 g brambory vařené
- 30 g sádlo
- 40 g slanina anglická
- 2-3 cibule
- 300 g zelí kysané
- kmín drcený
Doba přípravy
Počet porcí
4
Orientační cena
50 Kč
Postup přípravy
-
Brambory oloupeme‚ nastrouháme a osolíme. Přidáme mouku a umícháme těsto na halušky. Kousky těsta pak oddělujeme nožem přímo z prkénka a vkládáme do osolené vroucí vody, nebo protlačíme cedníkem s velkými otvory. Slaninu nakrájíme na kostičky, brambory vařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
-
Uvařené halušky vyndáme‚ přidáme k nim nakrájené brambory uvařené ve slupce a vše zlehka promícháme. Na sádle upečeme kostičky slaniny‚ přidáme nakrájenou cibuli‚ zpěníme‚ přimícháme nakrájené kysané zelí‚ drcený kmín a podusíme.
-
Nakonec k zelí přidáme halušky a promícháme.
TIP: K úhrabkům můžeme stejně jako k haluškám přidat brynzu.