Tuto specialitu připravujeme během praxe ve čtyřhvězdičkovém hotelu.
Ingredience
- 250 g máslo
- 4 vejce
- 1 plátek šunkového salámu nebo plátek uzeného lososa
- 1 lžíce ocet
- 1 plátek toastový chléb
- dle chuti sůl
- dle chuti pepř
- na ozdobu bylinky
Doba přípravy
Počet porcí
1
Orientační cena
50 Kč
Postup přípravy
-
Na holandskou omáčku rozklepneme v malém kastrolku tři vejce a zakápneme je lžící vody a octa. Ocet přidáváme dle chuti. Pak vejce lehce ochutíme solí. Mezitím dáme do hrnce vařit vodu, kterou použijeme jako vodní lázeň pro přípravu omáčky. V dalším hrnci rozpustíme celé máslo. Kastrolek s vejci dáme do horké vodní lázně a vejce šleháme metlou. Jakmile zhoustnou, odstavíme je a pomalu přiléváme za stálého šlehání rozpuštěné máslo.
-
Z toastového chleba vykrojíme pomocí vykrajovátka vetší kolečko a na něj upravíme plátek šunky nebo lososa.
-
Do hrnce, který sloužil jako vodní lázeň, nalijeme trochu octu, přivedeme k varu a do vody rozklepneme vejce, které necháme chvíli vařit. Když je bílek hotov a žloutek je ještě částečně tekutý, vejce vyjmeme a přidáme na připravený toastový chléb. Nakonec toast přelijeme holandskou omáčkou a ozdobíme bylinkami.