Reklama
Posvícenské koláče
Fotogalerie:

Posvícenské koláče

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Ivana Zdvíhalová, Jablonec nad Nisou

Ingredience

  • Těsto:
  • 600 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • kůra z 1 omytého citronu
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g sádla
  • 120 g másla
  • na vymazání plechu olej
  • Na kvásek:
  • 2 kostky droždí
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • Na ozdobu + drobenka
  • roztopené máslo
  • rozinky
  • mandle
  • ořechy
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce másla
  • Náplně - maková, povidlová, tvarohová:
  • 150 g máku
  • 200 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g rozmíchaných povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g tvarohu
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  • 70 g cukru
  • dle chuti citronová kůra
  • 1 žloutek

Doba přípravy

Počet porcí

40

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Mouky přesejeme do větší mísy, osolíme, uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce s jedním žloutkem (druhý žloutek si ponecháme na pomazání). Přidáme vzešlý kvásek (do teplého oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít), mléko, citronovou kůru a cukr. Postupně těsto vypracováváme vařečkou a přidáváme rozehřáté máslo se sádlem.

  2. Vypracujeme hladké těsto a necháme je pod utěrkou na teplém místě vykynout. Pak těsto rozválíme, obráceným pomoučeným okrajem sklenice vykrajujeme malé koláčky.

  3. Okraje potřeme žloutkem a vnitřek naplníme nádivkami, posypeme buď drobenkou, nebo dozdobíme mandlemi, ořechy a rozinkami. Troubu předehřejeme na 180 °C a koláčky pečeme na pomazaném plechu asi 25 minut dorůžova, horké koláčky poléváme máslem a necháme vychladnout. Servírujeme posypané cukrem.

  4. Příprava náplní: maková náplň – rozemletý mák s mlékem povaříme asi 10 minut do zhoustnutí a odstavíme, přidáme cukr, skořici a rum. Tvarohová a povidlová náplň – ingredience smícháme.

Pošli recept! - Speciál - Podzimní pečení (16.10.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Rohlíčky s karamelovým krémem

Rohlíčky s karamelovým krémem

Karamelové rohlíčky si můžeš připravit ve větším či menším provedení. Jsou dobré...
Škola vaření /25.08.11
Sváteční koláčky

Sváteční koláčky

Můžeš je nabídnout koledníkům.
Martina Antalová, Odolena Voda
Škola vaření /01.08.11
Třešňový kompot

Třešňový kompot

Jednoduché a rychlé zavařování‚ protože není zapotřebí sterilovat.

Irena ...

Škola vaření /10.09.15
Hovězí kližka na víně

Hovězí kližka na víně

Pro slavnostní chvíle

Podle receptu Dominiky Kuželkové z Hustopečí



Škola vaření /04.03.19
Staročeské pekáče

Staročeské pekáče

Nesmíme dopustit, aby pokrmy našich babiček skončily v zapomnění.

Anna Veselá, ...

Škola vaření /22.03.15
Šumavská vepřová pečeně s bosáky

Šumavská vepřová pečeně s bosáky

Česká klasika připravená trochu jinak, ale chutná stejně svěle.

Petra Šobrová, ...

Škola vaření /06.11.12
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Sluníčko svítí, příroda láká a mně se nechce sedět doma, natož trávit hodiny u sporáku. Co s tím? Přece uvařit něco rychlého a hurá na výlet! Večer si posedíme s rodinou na zahradě, rozpálíme gril a budeme se kochat výhledem na letošní úrodu. Co s ní udělám? Upeču nějaký koláč nebo zavařím na později? Z receptů, které jste nám poslali, si jistě něco vyberu.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu